Sunday, November 30, 2008

aku...Aku selalu bertanya pada diriku.
Soalan yang bertukar ganti tanda soalnya.Ada saja yang bermain di kepala ini. Ada saja yang masih belum puas aku lakukan dan masih jauh lagikah perjalanan?

Hidup ini belum tentu di mana penghujungnya. Entah sebentar lagi. Entah hari ini, esok atau bila saja saatnya. Yang pasti, aku tidak tahu. Jika aku tahu, tentu amat perit untuk ku terima. Mana tidak, aku rasa, aku belum layak untuk merasa selesa.

Terlalu banyak yang perlu untuk aku betulkan pada diri ini. Jiwa, ibadat, tanggungjawab, nafsu, dan terlalu banyak untuk aku hitungkan. Hidupku ini telah berlalu agak lama. Lama hayat yang aku telah tinggalkan.

Namun persoalan yang paling besar tanda tanya dalam diri ini adalah kebahagiaan. Itu yang belum jelas aku pada diriku. Semua dalam hidup telah aku lalui. Cuma mungkin beberapa yang belum, dan akan aku lalui jua, namun kebahagiaan jiwa bagiku rasanya tiada.

Mengapa? Aku melihat orang lain gembira bersama persekitarannya, namun aku sunyi dalam keramaian. Adakah aku tidak bersyukur dengan kurniaan Illahi padaku. Aku bekerja dengan pendapatan yang dikira baik. Ada keperluan yang aku kira mencukupi. Tubuh badan sihat hingga saat ini. Namun bahagia jiwaku tiada.

No comments: