Friday, August 28, 2009

jiwa ini semakin tenang...

Hari ini terlalu selesa. Jiwa ku tenang. Hujan masih turun seharian. Dingin masih terasa bagai tak akan hilang. Ramadhan baru seminggu akan berlalu.
Jiwaku merehatkan dirinya. Mengimbau kembali kenangan- kenangan yang lalu adalah kemestian. Apalah jiwa ini tanpa kenangan. Apalah diri ini tanpa pengalaman. Tanpa sedar telah 44 tahun jiwaku menumpang di bumi tuhan. Ya, 44 tahun dan masih tuhan memberiku peluang. Peluang untuk hidup tanpa rundingan. Yang pasti, nyawa ini hakNYA.
Di mana penghujung jiwa ini tiada jawapan kepastian. Lalu jiwaku ini bagai nakhoda yang melayari bahtera di lautan bergelora. Mungkin juga ada pelabuhan atau teluk yang tanpa perancangan aku singgahi. Mungkin jiwa ini segar tanpa perancangan. Atau jiwa ini kebal tanpa dirancang. Entahlah.....aku sendiri pun tiada jawapan yang pasti.
Saat ini, aku menunggu detik demi detik yang melata dengan harapan. Harapan biarlah jiwa ini menjadi lebih tenang. Ya.....jiwaku semakin tenang......tika ini...

jiwa bersyukur...

Jiwa aku bangun awal hari ini. Hujan masih turun. Renyai. Tubuhku terasa bagai berada di dalam penghawa dingin. Sejuk. Menusuk ke tulang. Lebih seminggu telah tuhan merahmati bumi dan penghuninya dengan titisan hujan.
Ini adalah hari pertama aku akan bertugas di tempat baru. Aku bersemangat pagi ini. Bagai seorang pejuang yang akan bertempur dengan gagah. Meneroka dunia baru yang membataskan waktu aku bersama insan-insan tersayang. Jiwa ini berbicara sendiri. Jiwa ini akan menjadi terlalu sibuk dan mungkin tidak sempat untuk membicarakan keresahan dalam jiwa ini.
Namun inilah rahmat untukku dariNYA. Aku terlalu mensyukuri apa jua pemberianNYA. Jiwa ku tenang......untuk ketika ini....