Monday, December 1, 2008

abah...Aku mula mengingati abah pada usia lebih kurang lima tahun. Abah seorang guru.Biasanya aku melihat beliau ketika dia pulang dari sekolah.

Abah seorang yang berstruktur. Dia sentiasa kemas dan segak. Rambutnya bersisir rapi. Pakaiannya amat kena dengan dirinya. Dia akan mengenakan kasut ala Beatles dan sentiasa berkilat. Dia juga mengenakan topi ala Baretta. Selalunya dia akan menggayakan dirinya di hadapan cermin sebelum pergi mengajar di sekolah.

Abah sangat garang orangnya namun hatinya amat mulia bagiku. Abah akan mengutamakan keluarga dari segala. Bila cukup bulan menerima gaji, abah akan serahkan semuanya kepada ibu. Ibu akan menggunakan wang tersebut untuk keperluan dapur dan selebihnya akan diserahkan kembali kepada abah.

Apa yang aku paling ingat tentang abah ialah apabila balik dari sekolah dia tidak lupa membeli ole-ole untuk kami. Banyak mainan yang dibelikan untuk ku. Yang paling aku suka ialah mainan askar dan binatang.

setiap petang, abah akan mandikan aku ditelaga. Jirusan air telaga dan kedinginannya membutkan aku rasa terlalu bahagia. Aku sungguh sayang pada abah.

No comments: