Monday, August 10, 2009

jiwa gundah....

Jiwa aku menumpang kasih jiwa yang lain. Perasaan ku terisi dengan kasih sayang yang seketika. Kemudiannya perasaan itu menghilang bila semuanya menghilangkan diri. Kembali jiwaku kesepian.
Begitulah pengulangan jiwa ini. Menumpang dan beri kasih kepada yang tidak pasti. Walau menggeletar tubuh aku mencuba berpijak dibumi nyata, namun yang nyata tetap kepuraan....atau mungkin kebenaran. Mungkin...tapi untuk menyatakan kepastian....aku sendiri keliru. Keliru yang bermain di fikiran.
Apakah menumpang kasih ini akan sebati dengan jiwaku? Melalui masa demi masa sambil mencari kasih untuk aku tumpangi? Sampai bila? Sampai bila????????????????? Aku takut untuk menyendiri. Terasa seperti telah lama aku ditinggalkan. Sunyi, hiba dan sepi menjenguk jiwaku yang berantakan. Bagai makhluk menakutkan berada di segenap sudut. Segenap pelosok. Nafasku tidak dapat aku kawal. Kalut dan lesu. Kering dan panas.
Jika beginilah keadaannya, bagaimana bisa untuk aku terus melangkah? sedetik demi detik bagai seratus tahun yang hilang. Dan aku masih disini. Belum dapat aku ciptakan tapak apatah lagi bergelut untuk ke hadapan. Jiwa kacau...pilu dan lesu...

1 comment:

cahaya malam said...

salam,

tadahkan tangan,

titipkan doa,

kepada Dia empunya Dunia,

pasti jiwa,

terlena di buai ketenangan.

;)

salam