Sunday, February 1, 2009

ling demam pulak....

Ling dah tiga hari masuk hospital Seberang Jaya. Mula katanya denggi. Kemudian kata high fever, lastly mungkin denggi pulak. Hospital tak tau nak bagi keputusan tepat.

Kalau tengok pada ruam kat badan yang banyak, muka bengkak, kelenjar bengkak, suhu badan sentiasa panas, takkan tak boleh agak simptom apa yang terjadi? Inilah nasib hospital kerajaan. Mesti tunggu hari Isnin, baru boleh buat keputusan. Waktu itu baru waktu bekerja. Pesakit dipantau sahaja pada hari Sabtu dan Ahad.

Jika apa- apa terjadi dalam masa 48 jam, hospital akan kata kami dah beri yang terbaik. Kadang- kadang tak faham pulak. Kenapa hospital kerajaan tidak secanggih hospital swasta? Bila kita kata begini, orang kata pergilah ke hospital swasta. Biasanya, jawapan bela diri.

Kita perlu ingat, hospital dibina untuk kemudahan rakyat. Kita kena fikirkan bagaina untuk setanding dengan hospital swasta. Untuk ke hospital swasta, tentu ramai yang tidak mampu, tapi jangan jadikan alasan untuk hospital kerajaan tidak boleh setanding hospital swasta. Kementerian kesihatan kena fikirkan sesuatu dalam hal ini.

Cuba bayangkan jika keluarga kita ke hospital dan mengalami situasi seperti ini, apa kita rasa. Fikirkan seikhlasnya. Jiwaku jadi tidak selesa............

1 comment:

drajaq said...

Apa buleh buat, mmg macam tu depa kerja. nasib baik kalau ada orang kenal...kalau tak...nashiq ee...