Saturday, January 10, 2009

2009...aku cuba tenangkan jiwaku.........2008 adalah tahun yang paling singkat aku rasakan. Kadangkala aku rasa masih di tahun 2008. Walaupun ianya telah berlalu hampir sebelas hari, namun ianya tak terasa berlalu.

Banyak perkara yang cuba aku selesaikan. Namun jiwaku adalah keutamaan. Jika pekara jiwa tidak dapat di bereskan, sudah tentu pekara lain akan lebih berserabut. Aku sentiasa percaya bahawa suatu hari nanti aku akan menemui ketenangan.

Mungkin bukan sekarang namun tidak perlu aku terburu-buru. Aku cuba mengelak konflik yang aku hadapi. Langkah pertama ialah aku kurangkan bersuara. Aku cuba mengiakan pandangan yang mungkin aku tidak suka, namun untuk mengelak konflik, biarkan saja.

Yang penting, kegembiraan mereka tidak mengganggu aku atau hak aku. Aku fikir, pertentangan pendapat akan menserabutkan kepala aku yang botak ini.( aku memang skinhead ). Walau apapun ianya juga tidak mengganggu orang lain.

Orang kata, jangan lari dari masalah. Aku tidak pernah lari dari masalah. Jika mengelak dari masalah, apa salahnya. Aku sendiri tidak faham. Kebelakangan ini aku amat memerlukan keluargaku. Ya, saudara maraku.

Aku rasa bila bersama mereka, jiwaku menjadi tenang sekali. Semua nostalgia semasa membesar segar datang dalam ingatanku. Dan aku berasa bahagia sekali. Bagaimanapun terfikir juga sampai bila aku perlu bersama mereka. Mereka juga ada kehidupan mereka bersama keluarga.

Lantas aku mengambil keputusan, aku akan bersama mereka selagi mereka menyenangiku. Aku boleh hidup di mana saja cuma mungkin ketika ini akau bahagia bersama abah dan adik-beradik ku.

No comments: